Så mycket träning behöver man.

Jobb, familj, vänner, intressen och alla nödvändiga vardagssysslor stjäl vår tid. Veckorna springer bokstavligen fram och plötsligt är det dags för fredagsmys igen. Att hinna med träning 3-4 dagar under veckan känns som en omöjlighet.

Har du dåligt samvete för att din samlade veckoträning bara landar på 1-2 gånger under helgerna. Ha inte det. Ny forskning visar nämligen att även den mängden träningen väsentligt kan förbättra din hälsa.

Undersökningen baseras på en 18 år lång studie med 64 000 vuxna över 40 år. De personer som samlade all träning till 1-2 pass i veckan löpte 18% lägre risk att dö av cancer än de som inte tränade alls. Och så mycket som 41% lägre risk att dö av hjärtsjukdomar!  Justin Varney, Public Health England, säger också att de maximala hälsofördelarna uppnås från 150 minuter av måttlig aktivitet per vecka. Men att all aktivitet räknas, där så lite som 10 minuters fysisk aktivitet kommer att ge hälsofördelar.

Med tanke på detta kan man utan problem påstå att alls slags träning är medicin och bra för både kropp och välbefinnande.

 

Två typer av träning

För bästa effekt bör man dela upp träningen mellan pulshöjande träning och muskelbyggande träning.

Som pulshöjande räknas allt det som får din puls att öka nämnvärt över din vilopuls. Det kan betyda allt från en rask promenad, en cykeltur, ett pass på löpandet eller en innebandymatch med kompisarna. Denna typ av träning kallas ofta även för cardio eller aerobisk träning.

Muskelbyggande träning däremot är all träning där dina muskler får jobba i korta och intensiva intervaller eller med få repetitioner där musklerna maxas med så tungt motstånd som möjligt. En stor fördel med styrketräning är att den ökade muskelmassan även höjer metabolismen som i sin tur ger ökad förbränning, även efter avslutat träningspass.

Så. För bästa resultat bör du variera din träning

Just träningsband har den stora fördelen att du kan köra båda typer av träning utan att byta redskap och utan behov av tunga vikter. Perfekt hemma eller på resan!

Läs också: Övningar med miniband.

 

Definiera ditt träningsmål.

För att förbättra hälsan kommer du alltså långt bara genom att röra på sig regelbundet. Men för att svara på frågan hur mycket träning som behövs måste du först ha bestämt sig för vad man vill uppnå. Ju mer specifik du kan vara, desto mer vet du hur du ska lägga upp din träning. Vill du gå ner i vikt, vill du öka muskelmassan, få bättre kondition, komma i form till sommaren eller kanske förbereda dig för en tävling. Ja, då behöver du också lägga upp din träning på helt olika sätt. För att snabbare nå resultat räcker inte träning nån gång i veckan utan mer regelbundet och fokuserat. Så klart. Men en intressant studie som publicerades i Journal of Diabetes Research visade att kvinnor som utförde högintensiv intervallträning minskade samma vikt och kroppsfett jämfört med de som utförde träning i medelnivå, men genom att träna mycket kortare tid. Så har du ont om tid för träning, satsa på högintensiva pass. Dessutom med fördelen att du blir klar mycket snabbare och kan ägna tiden åt annat.

 

Läs även: Därför ska du träna med miniband.