Välja träningsband av gummi eller tyg?

Träningsband av gummi har under lång tid varit väldigt populära eftersom de är så enkla att använda, smidiga att ta med och gett en effektiv och skonsam träning. På senare tid har träningsband av tyg blivit mer och mer vanliga och numer finns ett stort utbud av båda typer av band och kan upplevas som en djungel. Vilken sort man ska använda kan bero på många olika orsaker och vi får frågan med jämna mellanrum vilka band man bör välja.

Band av tyg finns oftast som större varianter för träning av stora muskelgrupper. Vanligast är breda band, Hipband, för benträning, men även långa powerbands av tyg finns. Än så länge är tunnare och lättare miniband och flexband av tyg väldigt ovanliga.

I den här artikeln tänkte vi reda ut begreppen en aning och även ge några rekommendationer och intryck från oss och våra användare.

 

Träningsband av gummi

Gummi är ett naturmaterial med väldigt elastiska egenskaper. I tidigare artiklar kan du läsa mer om just naturlig latex som material i träningsband.

Alla typer av träningsband finns i gummi, allt från tunna Miniband och Flexband till kraftiga Powerbands. Men de finns även i andra former som tuber och kombinationer av dessa.

Fördelar med band av gummi

 • Väldigt elastiska och kan töjas ut längre än band av tyg.
 • Enkelt att torka av smuts och damm.
 • Återgår till sin ursprungliga form under lång tid.
 • Tål väta och blir inte blöt av svett eller fukt från marken på samma sätt som ett band av tyg. Ett band av gummi kan du exempelvis stå på med skor direkt på marken utan att smuts fastnar. 
 • Klimartsmarta eftersom de består av ren naturgummi och kan brytas ner av naturen.

   

  Träningsband av tyg

  Tygband har många bra egenskaper och känns ofta väldigt stabila och hållbara. Banden består av en blandning av tyg och elastiskt material.

   

  Fördelar med band av tyg

  • Tåliga, stabila och klarar av hård belastning och ganska oöm hantering utan att gå sönder. 
  • Bekväma och sköna mot huden.
  • Mindre känsliga mot UV-ljus än band av enbart gummi.
  • Kan användas av de som är känsliga mot latex eftersom de inte innehåller latex i lika koncentrerad form som rena gummiband.
  • Rullar eller korvar sig inte som väldigt tunna gummiband kan göra vid vissa övningar.

  Hoppas den här guiden har gett lite tips på vägen vid val av träningsband. Hos oss på Hemmafys kan du hitta ett brett utbud med band av både gummi och tyg och vad du väljer är ofta en smaksak. Vi säljer ungefär lika mycket av båda varianterna. Oavsett vad du väljer får du band som är anpassade att klara av hård träning under lång tid  

  Har du frågor kring vilka band som passar just din typ av träning så är du alltid välkommen att kontakta oss via mail (hej@hemmafys.se) eller direkt på Instagram.

  Till butiken