9 tips för att hålla motivationen uppe när du tränar hemma.

Hur håller man sig motiverad när man tränar hemma på egen hand?
Här kommer några tips som hjälper dig att hålla motivationen uppe så att ditt träningspass blir minst lika effektivt och fokuserat som på gymmet.

1. Skapa ditt egna utrymme

Att ha en avsedd träningsplats är ett utmärkt sätt att höja motivationen och skapa känslan av att ha ett eget gym där det är ok att svettas. Självklart är det enklare om du har ett extra rum, men hur många av oss har egentligen ett rum över? Enklast och kanske mest praktiskt är att dela ditt träningsrum med gästrummet, hobbyrummet, uterummet, arbetsrummet eller kanske helt enkelt skapa en hörna i vardags- eller sovrummet. Tänk också på att du kan placera en friggebod eller ett attefallshus på tomten och inreda som träningsrum. Försök planera in plats för en TV-skärm med internet så att du kan spela upp dina träningsvideos.
Med ett avsett utrymme eliminerar du ett hinder och det behöver det inte bli så krångligt att träna när andan faller på eller när du planerat in tiden.

På vårt Pinterestkonto finns massor med inspiration till ditt hemmagym.
 

2. Planera tiden för att träna

Låt oss vara ärliga, de första 5 -10 minuterna av träningen kan vara riktigt jobbiga, speciellt när du har en lista med ursäkter redo. För att göra det enklare att få träningen att passa in i en hektisk vardag är det viktigt att avsätta en bestämd tid för din träning. För vissa kanske det är enklast direkt på morgonen innan jobb och innan familjen vaknat. Eller kanske direkt efter jobb och skola.
Du sparar dessutom massor av tid på att inte behöva transportera dig till ett gym. Tänk att bara få gå in i ditt egna gym och köra järnet. Vilken lyx!

3. Lägg bort mobilen

Fastna i ett spel, surfa på en webbshop eller scrolla igenom flödet på Instagram eller Facebook. Vi känner alla igen det. Mobilen tar tid och fokus, man fastnar lätt i något och visp har 10 minuter gått bort.
Förlorar du 10 minuter här och där så försvinner onödigt mycket tid från träningen. Dessutom blir du kall, omotiverad och förlorar momentum.
Håll din mobil utom räckhåll tills du är klar.

 
4. Förbered dina träningsrutiner i förväg

Mobilen är däremot ett utmärkt verktyg att planera inför din träning. Läs bloggar och hemsidor om träningstips, sök efter pass och övningar på Youtube, leta användbara appar och inspireras av andra hemmatränare på sociala media.
När du är redo att träna kommer du inte att slösa extra tid på att fundera på vad du ska göra.
Det sista du vill är att börja tänka på vad du vill träna precis innan passet, det är en stor fördel att ha koll på vad du ska göra redan innan ditt pass. Det gör du enkelt genom att planera i förväg.
Ett tips är att göra ett schema där du avsätter vissa dagar till cardio, streching, mage, ben, rumpa, armar, bröst och rygg.

5. Träna inte i pyjamas eller myskläder

Även om du inte går till gymmet så vill du ha dina träningskläder och skor inom räckhåll.
När du kommer hem från jobbet eller har hämtat barnen kan du enkelt och snabbt byta om och köra igång träningen.
Studier visar också att vad du har på dig också kan påverka ditt träningsresultat. Man menar att vissa kläder kan utlösa mentala förändringar som kan påverka resultatet positivt. Så nästa gång du tänker gräva fram en gammal urtvättat t-shirt och ett par mysbyxor, byt ut dem mot lite schyssta träningskläder så ökar du motivationen automatiskt.

6. Höj volymen

På samma sätt som att hoppa i nya träningskläder kan öka din prestation och motivation, kan dina favoritlåtar göra detsamma. Välj ut en riktigt bra spellista eller välj en färdig som du gillar och som får igång dig. Använd hörlurar så att du kan höja volymen utan att familjen eller grannarna knackar på och ber dig att sänka.
Har du en riktigt bra lista så kommer du till och med att längta till nästa pass!

7. Variera din träning

Att göra samma rutin om och om igen är inte bara tråkigt utan hämmar också din utveckling.
Din kropp anpassar sig till liknande träning, typ av övningar och antal repetitioner.
Inspireras och våga prova helt nya sätt att träna! Kanske Zumba, yoga eller kroppsviktsträning i parken en fin sommardag. Gör olika stationer, hoppa hopprep, testa träningsband eller träna intervaller. Din träning blir mycket roligare och dessutom utvecklas din fysik och kondition snabbare.

8. Sätt inte upp för höga mål

Mål är en förutsättning för att veta vad man ska uppnå med träningen men kan också ge motivation att fortsätta framåt. Däremot är det viktigt att sätta upp träningsmål som både känns rimliga men ändå utmanande. Sakar händer hela tiden i vardagen och det är de små stegen som hela tiden tar dig framåt. Får du inte ihop tiden, hoppa över en dag och kör lite extra hårt nästa istället. Eller ta en rask promenad istället. För höga mål och krav får bara motsatt effekt och gör att du lätt tappar motivationen om det känns omöjliga att uppnå.

9. Skaffa en digital träningskompis

Vissa trivs bäst med att träna på egen hand medan andra behöver ha en extra push och någon som kan peppa och inspirera. Hemmaträning kan vara en utmaning om man behöver en träningspartner för att komma igång eller hitta motivationen. Ett väldigt bra tips är att leta upp någon träningsprofil som du inspireras av i sociala media och hänga med på ett livepass eller inspelat pass. Det finns även många bra träningsappar och träningskanaler på Youtube att följa. Att låta någon pusha digitalt är helt klart värt att prova. Många blir ofta överraskade hur pass bra det fungerar och hur effektiv träningen kan bli. Det är också ganska skönt att låta någon annan bestämma övningarna och vilka muskelgrupper man ska träna jämfört med att lite slentrianmässigt göra övningar som man alltid brukar köra och känner sig bekväm med.
 
Med rätt utrustning, planering, inställning och bra musik kan du komma långt med din hemmaträning.
 
Lycka till!

Länktips: Så hittar du tiden att träna.

 

button träna med miniband