Tomaten - en riktigt vitaminbomb

Tomaten - en riktigt vitaminbomb

 

Det finns få saker som signalerar sommar så mycket som smaken av en solvarm tomat direkt från plantan. Kanske är det därför den gör oss så glada, inte bara för att den är nyttig, utan för att den påminner oss om ljuset, värmen och allt som växer.

Tomaten, den lilla röda vitaminbomben – trots att den till största delen består av vatten (cirka 95 %) är den fylld med massa nyttigheter som vitamin C, kalium, K-vitamin och folat. Dessutom är den rik på antioxidanter som lycopen och beta-karoten, vilka kopplas till bättre hjärt- och kärlhälsa, minskad inflammation och ett starkare immunförsvar.

När du tillagar tomater händer även något spännande, den röda färgsubstansen lycopen blir faktiskt mer tillgänglig för kroppen när tomaten värms upp, särskilt tillsammans med lite fett som olivolja. En lätt kokning eller ugnsrostning kan därför göra tomaten ännu nyttigare, även om lite C-vitamin försvinner på vägen.

Förvaring är också viktigt: lägg tomater i rumstemperatur, inte i kylskåpet. Kylan bryter ner cellstrukturen och gör dem mjöliga och smaklösa.

I Sverige på våra lite kallare breddgrader smakar tomater allra bäst mellan juli och september, när de är solmogna och ofta odlade lokalt i växthus eller på friland. Då är de sötare, saftigare och innehåller mer näring. Under vintern är importerade tomater ofta blekare i både smak och innehåll, välj gärna konserverade tomater då, som plockats när de var som mest mogna.

 

Sex tips för dig som vill odla tomater på egen hand.

1. Välj rätt sort

För svenska förhållanden passar tidiga och tåliga sorter bäst – exempelvis ’Tiny Tim’, ’Gardener’s Delight’, ’Sungold’eller ’Vilma’. Körsbärstomater mognar snabbare än stora bifftomater och ger ofta riklig skörd även i kruka eller växthus.

2. Sol, värme och skydd

Tomater älskar värme! Placera dem i full sol, helst mot en varm vägg eller i växthus. På friland kan du täcka jorden med fiberduk i början av säsongen för att hålla värmen och skydda mot vind.

3. Förkultivera inomhus

Så fröna i mars–april inomhus i små krukor med såjord. När plantorna fått några blad, plantera om dem djupare i större krukor – tomater utvecklar rötter längs stammen, vilket gör dem starkare.

4. Vattna och gödsla rätt

Tomater är törstiga men gillar jämn fuktighet – inte blött. Vattna på morgonen och undvik att blöta bladen. När plantan börjar blomma, tillsätt näring rik på kalium (t.ex. tomatgödsel eller nässelvatten) varannan vecka.

5. Tjuva och stötta

Ta bort de små sidoskotten (”tjuvarna”) som växer mellan blad och stam – de stjäl energi från frukterna. Bind upp plantan mot en pinne eller snöre för att undvika att den bryts under fruktens tyngd.

6. Skörda i tid

Plocka tomaterna när de fått full färg och doftar moget. Om hösten kommer snabbt, kan du ta in gröna tomater och låta dem mogna i rumstemperatur – gärna i en papperspåse tillsammans med ett äpple som avger etylengas.

 

TEXT & FOTO: Gabriel Alenius