Så kommer du igång med hemmaträning

Att inleda en rutin för att börja med träning hemma kan verka som en utmaning, särskilt om motivationen är låg och inspirationen saknas. Men oroa dig inte, vi har satt samman en steg-för-steg guide som kommer att hjälpa dig att ta de första stegen mot en hälsosammare och mer aktiv livsstil utan att lämna ditt eget hem. Nu kör vi!

Steg 1: Definiera ditt varför

Förstå varför du vill börja träna hemma. Är det för att öka din energi, förbättra ditt välmående eller helt enkelt känna dig starkare och friskare? Kanske vill du orka att leka mer med barn eller barnbarn eller bara komma i bättre form så att kläderna sitter bättre. Att ha en tydlig målsättning kommer att hålla dig motiverad när det blir utmanande. 


Steg 2: Skapa ett träningsutrymme i hemmet

Det behöver inte vara en hel träningsstudio. Hitta ett område i ditt hem där du kan utföra övningar bekvämt och obehindrat. Se till att det finns tillräckligt med utrymme och att du har möjlighet att fokusera utan att bli att för avbruten. 

Steg 3: Planera din tid

Bestäm när du kommer att träna. Skapa en fast tid i din dagliga rutin för att undvika att skjuta upp träningen. Det kan vara på morgonen, efter jobbet eller när det passar dig bäst. Jobbar du hemifrån kan lunchen vara ett bra tillfälle att röra på dig och få lite ny energi inför nästa jobb-pass. Kanske är du även ensam hemma just den stunden också.

Steg 4: Välj din träningsstil

Utforska olika träningsstilar och välj den som passar dig bäst. Det kan vara yoga, pilates, styrketräning, konditionsträning, dans eller en kombination av flera. Var öppen för variation för att hålla det intressant. 


Steg 5: Samla utrustning

Du behöver inte mycket utrustning, men några grundläggande saker kan vara användbara. Hantlar, tränings- och gummiband i olika längder och motstånd, en yogamatta och en vattenflaska är bra att ha.


Steg 6: Hitta träningsvideor eller rutiner

Det finns gott om online träningsvideor och appar som erbjuder guidade träningspass. Välj en som passar din nivå och målsättning. Detta tar bort gissningsarbetet, ger struktur åt din träning hemma och hjälper till att öka motivationen.


Steg 7: Börja med enkla övningar

Börja med grundläggande övningar för att bygga upp styrka och teknik. Klassiska övningar som squats, utfallssteg, armhävningar och plankan är utmärkta val. Använder du vikter och motståndsband så kan du börja lätt och hitta tekniken för att sen öka motståndet.


Steg 8: Öka gradvis intensiteten

Efter att du har blivit bekväm med grundövningarna, börja gradvis öka intensiteten. Öka repetitionsantal, vikt eller tid för att utmana din kropp. Kör ett längre pass eller kombinera med både styrka och kondition. Kanske kan du få in ytterligare ett par pass med hemmaträning i veckan.


Steg 9: Var konsekvent

Konsekvens är nyckeln till framgång. Försök att träna regelbundet, även om det är i korta sessioner. Det är bättre att träna några gånger i veckan än att göra långa pass sporadiskt. Är du inte motiverad, träna ändå. Gå tillbaka till ditt "varför" och finn inspirationen i målet som du vill uppnå. Ingen ens på elitnivå är hela tiden motiverad snarare dedikerad och fokuserad. Försök att tänka lika och kör åtminstone ett kortare pass hemma. Många gånger kommer motivationen då av sig självt.

Steg 10: Belöna dig själv

Fira dina framsteg, oavsett hur små de är. Belöna dig själv när du når dina delmål. Det kan vara ett avsnitt av din favoritserie, nya träningskläder eller något annat som gör dig glad.


Att komma igång med hemmaträning handlar om att ta det steg för steg och fokusera på din egen resa. Genom att följa denna guide och hålla ditt "varför" i åtanke, kommer du snart att upptäcka de fantastiska fördelarna med att träna hemma.