Hur hittar man egentligen tiden att träna?

Det är enkelt att känna sig motiverad kring idén att träna. ”Jag ska springa Stockholm-maraton!”, Klart att jag ska vara med på en armhävningsutmaning!” eller "I år ska jag i alla fall komma i beach-form!".
Men på något märkligt sätt lämnar många av våra planer aldrig idé -fasen. Vi är alla upptagna människor, eller hur? Och det är så svårt att hitta den extra tiden för träning.

 

”Hitta tid” betyder egentligen ”avsätta tid”.

När något som är väldigt viktigt dyker upp i våra liv, hittar vi på något sätt alltid en möjlighet att passa in det i vårt schema – om det är en läkartid för en åkomma som du har haft eller om du får möjlighet att följa med på en oplanerad fest eller resa. 
Regelbunden motion kanske inte är lika övertygande som de sakerna, men vi har alla 24 timmar per dygn och väljer själva vad vi vill göra med den tiden. Tycker du att hälsa och motion är viktigt så handlar det om att avsätta tiden, inte hitta den. Det kommer du troligtvis aldrig att göra.

Tiden som vi spenderar framför en skärm har ökat de senaste åren, både för barn och vuxna. Vilket inte direkt påverkar hälsan på ett positivt sätt. Däremot är det ju en guldgruva för den som vill hitta tid att träna. Passa på att titta på den där serien som du följer eller lyssna på en intressant föreläsning på Youtube eller TED under tiden som du tränar cardio. Vips så har du tränat mycket längre än vad du först hade planerat. Dessutom längtar du kanske till nästa pass och avsnitt i serien.


Boka in en tid

När du väl har en bra tid att träna, boka in den i kalendern så som du skulle ha bokat in något annat viktigt. 
Var konsekvent och skapa en rutin som gör att du avsätter tid till träningen. När rutinen väl är skapad så behöver du bara följa den. Känner du inte för stryketräning just då, så byter du bara ut passet till något annat som exempelvis cardio, yoga eller en annan muskelgrupp som motiverar dig bättre.

Den typen av konsekvenstänkande gör att du inte behöver ifrågasätta om huruvida idag är en bra dag att träna. Om kl 18:00 alltid är träningstid, då har du en sak mindre att tänka på, och kan bara låta din rutin vägleda dig för att göra rätt sak.

 

Reducera tiden som du inte tränar

Även om det är lätt att hitta en 30-minuters lucka i schemat, är det inte detsamma som att passa in ett 30-minuters träningspass. Förutom själva passet så behöver du byta om, ta dig till träningsplatsen, åka tillbaka, duscha, byta om och kanske äta något. Avsätt även tid till det, men försök att reducera den tiden så mycket som möjligt. Bara genom att träna hemma så har du sparat massor av tid. Tid som du istället kan fokusera till själva träningen. Hemma kanske du även kan vänta med duschen till kvällen.
Har du förmånen att jobba hemifrån nån dag i veckan så kanske du kan börja förmiddagen i träningskläder för att sen ta ett pass under lunchen.

 

Barn och träning

Barn och träning brukar inte vara en lätt kombination och det finns risk att det även blir en enkel ursäkt till att inte träna. Därför passar hemmaträning utmärkt om du har barn. Du behöver inte hitta en barnvakt utan kan själv ha koll och uppsikt. Vill barnet dig något så finns du nära till hands. 

Men för att din träning ska bli fokuserad och effektiv behöver du vara tydlig med att det är din tid och att det är viktigt för dig. Det underlättar så klart om barnen kan vara sysselsatta på egen hand under din träning. Underlätta även detta för dem. Ta fram pyssel, spel eller ritblock. Sätt på en film eller låt dem gå hem till en kompis under tiden. Kanske vill de också vara med och träna. Uppmuntra dem och låt dem göra det på sitt sätt. Många barn gillar att följa rörelser och övningar på TV eller varför inte sätta på Mora Träsk och gör övningarna tillsammans med dem.
Gillar du att springa, låt barnen cykla tillsammans eller hänga med i vagnen.

Tycker barnen att det är roligt när du tränar så kommer det även att motivera dig.

Som sagt, den bästa träningen är den som verkligen blir av. Så avsätt tiden och försök att hålla den. Även om det känns motigt så brukar det vara riktigt skönt efteråt.

 

button träna med miniband