Därför ska du träna med miniband.

Miniband, eller gummiband, har blivit väldigt populära de senaste åren. Det beror inte enbart på det mest självklara, att du kan ta med dig dem överallt, utan för att de faktisk är otroligt mångsidiga och effektiva som träningsredskap. Med miniband kan du få en hög belastning utan tunga vikter.

Träningsband har i många år används i rehab-träning, men har nu blivit en favorit i träningsväskan och på många gym. Framförallt av två anledningar. De ger ett effektivt motstånd i många olika typer av rörelser och under hela rörelsen, på ett mycket skonsamt sätt. Men hjälper även till att aktivera och stabilisera muskler i höft och axlar. En viktig fördel är att de ger ett konstant motstånd från att rörelsen startar till att den slutar. Detta gör att du aktiverar muskler som vanligtvis inte används.

 

Aktivera rumpan

Gummibandsträning har visat sig vara väldigt bra för att stärka upp och förebygga problem med nedre delen av ryggen. Ett område som påverkas mycket av stillasittande arbete framför dator. Något som många av oss kan känna igen. Banden har en förmåga att aktivera sätesmuskeln (Gluteus maximus) som vid sittande position blir väldigt utsträckt. Detta kan leda till att muskeln ”stänger av” och blir inaktiverad och förslappad. Genom att lägga in regelbunden träning med gummiband kan du därför förebygga värk, problem med ryggen och bygga upp musklerna kring rumpan.

 

Coreträning

Förutom att träna upp en stark och välformad rumpa har träning med miniband en positiv inverkan på musklerna som stabiliserar hela kroppen, din core. Ofta tänker man bara på magmuskler och ländrygg vid begreppet core. Men det är långt många fler muskler och muskelgrupper som omfattas, vilka du kan komma åt och träna upp med hjälp av miniband. Det finns mängder av övningar som riktar sig till core-området.

 

Passar för alla

Du varierar enkelt motståndet genom att välja band med olika hårdheter. Men börja inte med att använda det hårdaste först, se till att kan utföra rörelsen korrekt med ett lättare band innan du ökar motståndet. Många använder även miniband för att värma upp eller avsluta ett hårdare träningspass. Just därför passar banden oavsett om man är nybörjare eller mer avancerad. Ibland används gummibanden i samband med träning av en helt annan muskelgrupp, bara för att behålla fokus på att utföra de övningarna rätt. Exempelvis kan du sätta fast banden över låren när du tränar benböj, bara för att påminnas om att hålla dina knän i utsträckt position.

 

Hoppas att detta gett dig lite mer insikt i varför träning med miniband är så bra och varför du bör lägga in några övningar eller hela pass med band.

 Mer inspiration och tips om bra övningar kan du hitta här.

 

Lycka till!