Passar träning med gummiband för mig?

Ibland stöter vi på frågan om träning med miniband och andra typer av gummiband passar för alla. Om man ser till användarna som tränar med våra produkter kan vi med säkerhet svara ett tydligt JA på den frågan. 

Allt från nybörjaren till den mest rutinerade atleten som gärna tränar flera gånger varje dag använder våra träningsband. Däremot används de på olika sätt. 

Möjligheten att enkelt anpassa motståndet, de oändligt många olika övningarna samt smidigheten att alltid kunna ha med träningsbanden verkar vara de gemensamma nämnarna som gör dem så populära. Så, hur tränar då de olika typerna? Vi har lite förenklat delat in dem i tre olika grupper. Nybörjaren, motionären och fitness-utövaren. Här kan du även se vilka typer av träningsband som passar just för dig.


1. Nybörjaren

För nybörjaren kan träningen vara lite periodvis och slentrianmässigt. Eller så är man ganska van att träna på gym men kanske inte riktigt van eller helt bekväm med att träna hemma på egen hand. Hemmaträning kan kännas främmande och steget långt att börja. Kanske får en föräldraledighet eller en pandemi nybörjaren på andra tankar för att kunna hitta tid och möjlighet att träna ändå.

Där kommer gummibanden in som en bra möjlighet. Vanliga övningar där man annars använder kroppsvikten får med gummiband utmanas och liknas med vikt-träning. Det är enkelt att komma igång och man hittar snabbt några favoritövningar. För den som inte är van att träna ger gummibanden en skonsam belastning på muskler och leder med fokus på att utföra övningarna rätt. Just därför är gummibandsträning särskilt populärt inom rehabiliteringsträning. 
Som nybörjare är miniband och flexband ett perfekt kit att börja med. Du tränar enkelt hela kroppen och motståndet kan varieras från väldigt lätt till tungt.

 

2. Motionären

Motionären är van att träna. Kanske på gym, i löparspåret eller hemma. Träning är mer eller mindre en del av vardagen och har blivit en vana. Träning med band är en bra lösning för att kunna träna fast man är på semester, borta från sitt gym eller för den som vill komplettera sin konditionsträning med styrka. Många löpare gillar miniband och möjligheten att kunna träna många olika muskelgrupper i underkroppen på ett enkelt och smidigt sätt där uthållighet och rörlighet är viktigt. Som motionär kompletterar man ofta sin vanliga kroppsviktsträning med träningsband för att höja motståndet eller göra övningarna extra effektiva.
För den här gruppen kan både vanliga miniband, flexband och hipband vara perfekta redskap att ha hemma men även våra Mini Powerbands är populära för den som är van att träna.

 

3. Fitness och styrketränaren

Den här gruppen är vana att träna med vikter. Här används miniband ofta som uppvärmning, som avrundning på ett pass för att få ut det sista ur musklerna eller som ren cardioträning (konditionsträning). För den som byggt upp stryka under lång tid och vet hur övningarna ska utföras kan banden vara ett bra och skonsamt komplement att öka rörlighet eller som rehabilitering vid muskelskador. Vana atleter kan utmana och ta vanliga minibandsövningar till en ny nivå genom att höja svårighetsgraden rejält. Gummiband används även ofta inför tävling för att få extra pump i musklerna innan uppvisningen.
För den här målgruppen passar våra Mini Powerbands och Hipband extra bra – tyngre motstånd och många olika övningar att träna hela kroppen med. Den som tränat upp styrka använder också Långa Powerbands till träning av överkroppen utan problem. 

Har du frågor om träningsband och vilka du bör använda, tveka inte att skicka iväg en fråga till oss.

 

Läs även: Flexband, miniband, eller hip band. Vad ska jag välja?

Läs även: Massor med pass och övningar med miniband