Hur långt kan man stretcha ut ett miniband?

Träningsband av naturgummi (miniband, flexband, tubebands och powerbands) har en fantastisk förmåga att kunna stretchas ut långt för att sen återgå till samma storlek och form som innan. Ett av få material som har de här egenskaperna och just därför de passar så bra som träningsredskap.

Även om de är väldigt elastiska så har de en gräns. Och den gränsen är faktiskt ganska enkel att hitta.

Om vi jämför med en vanlig gummisnodd, som också är en naturgummiprodukt, kan man dra ut den långt men vid en viss gräns blir den stum som ett snöre. Det tar stopp och drar man ytterligare lite till så går den tunna snodden av.

På exakt samma sätt kan man hitta punkten där träningsband av gummi inte kan stretchas längre. Där finns också den största risken att de kan gå av.

Ett tips är att inte dra ut banden fullt så långt. Om du känner att det börjar bli stumt, backa och ta ut övningen lite kortare eller byt till ett tjockare band med tyngre motstånd.

Precis som en gummisnodd eller ett bildäck kommer produkter som innehåller naturgummi att förlorar sin elasticitet med tiden. Ett nytt träningsband kan därför stretchas ut längre än ett som är några år gammalt. Gummi som används regelbundet behåller också sin elasticitet längre. Perfekt för din träning alltså!

Hör gärna av dig om du har frågor om dina band eller om du funderar på att köpa träningsband av gummi.

Läs även: Så tar du hand om dina gummiband.
Läs även: Därför ska du träna med miniband.