Så håller du nyårslöftet.

Då var det dags igen. Nyårslöftet. Julens och nyårets frossande är över, det har blivit januari och 2018 är året när det händer. Då målen verkligen ska sättas och träningen påbörjas. Gymmen är fulla. Alla taggade till tänderna. Framåt påsk är ordningen dock återställd och endast de mest målmedvetna håller i träningen.

Känner du igen dig i situationen? Du är långt i från ensam. Ett av de vanligaste nyårslöftena handlar just om träning, kost och hälsa. Där en tredjedel brukar misslyckas med att hålla sina löften efter bara en månad.

Men lugn. Med rätt förväntningar, målsättning och planering har du alla förutsättningar att lyckas. Så, hur gör man då för att sätta ett bra mål som man fokuserat jobbar mot?

Följ de här 8 stegen så har du kommit en väldigt bra bit på väg.

 

1. Sätt ett mål

Vad vill du uppnå? Och kanske framför allt, varför vill du uppnå det?
Utan ett meningsfullt mål kommer du garanterat att tappa sugen. Exempelvis, ”jag vill gå ner i vikt”. Okej, men varför? För att jag ska känna mig bekväm och självsäker i mina kläder. För att jag ska orka leka med mina barn. För att bli piggare, friskare och sova bättre. Se till att din målsättning blir relevant, meningsfull och att målet är realistiskt och mätbart. Det vill säga, finns det en rimlig chans att nå det och hur vet jag när det är uppnått. Tidsbegränsa gärna.

 

2. Gör en plan

Ett mål utan en plan är bara en önskan. Vilket stämmer ganska bra. När du satt upp ett mål, fundera på hur du ska ta dig dit. Antagligen måste något göras annorlunda. Ska du nå målen så är det lika viktigt att göra rätt saker som att göra saker på rätt sätt. Se till att de saker du gör verkligen tar dig framåt och mot ditt mål. Gör en tydlig plan med konkreta steg och delmål längs vägen.


3. Rivstarta inte.

Ett vanligt problem är att man går ut alldeles för hårt direkt. Från noll träningspass till 4-5 i veckan. En rivstart som kan göra att det känns jobbigt och tungt för en ovan kropp. Jobbigt och tungt är sällan en bra motivationsfaktor.

Börja i en takt som känns lagom och klart genomförbar. Då kommer det inte heller att kännas som en större uppoffring. Öka sen takten allt eftersom du känner att du klarar av.


4. Ha kul!

Träning ska vara jobbigt, men behöver för det inte vara tråkig. Hitta en, eller helst flera olika, träningsformer som du gillar. Blanda löpning med gym med hemmaträning med simning med zumba med cykling. Eller precis vad du vill. Du bestämmer. Välj helst något som höjer din puls ordentligt och blanda långa med korta pass för bra variation.

 

5. Glöm inte kosten

Det är lätt att tappa sugen om träningsresultatet inte kommer. Gör man något halvhjärtat och ofokuserat är chansen liten att lyckas. Tränar du, se till att också äta rätt. Fyll på med energi, och framför allt rätt sorts energi. Då kommer resultatet snabbare och du blir ännu mer motiverad att äta rätt och träna mer regelbundet.

6. Bara gör´t!

Den kanske viktigaste ingrediensen för att lyckas kallas kontinuitet. Den svåraste delen är däremot att ta det där första stegen ut genom dörren. När du väl tagit det så kommer det kännas så mycket bättre. Ditt pass är över, du har kommit ett steg längre och kan se fram emot nästa pass. Och som sagt, den bästa träningen är den som verkligen blir av.

Av någon märklig anledning så är det passen när du känner minst motivation som också blir de bästa. Så, bara gör´t. Krångla inte till det och hitta en undanflykt för att hoppa över ett pass. Risken är att du även hoppar över nästa, och nästa. Man måste börja någonstans. En elefant kan inte ätas hel. Man får ta en liten bit varje dag. Det tar tid att sätta en ny vana. Räkna med allt från 30 till 60 dagar innan den sitter och blir en naturlig vardagsrutin.


7. Underlätta för dig själv

Det är lätt att gymmet bli din ursäkt. ”Det är för långt bort”. ”Det är för mycket folk just den här tiden”. ”Det finns inga pass när jag kan gå”.
Det finns många tillfällen under en dag att exempelvis ta en snabb power walk. Släng med ett par miniband i väskan och du har inga ursäkter att inte hinna med ett kort träningspass på jobbet, under semestern, hemma, på jobbresan eller under lunchen. Träning utanför gymmet kan vara minst lika fokuserat och effektivt. 

 

8. Glöm inte belöningen

Om du följt dessa steg och faktiskt lyckas nå det där målet som du satt. Se till att belöna dig själv. Köp en sak som du länge velat ha, åk på en spahelg, ät en god middag eller köp nya träningskläder som peppar dig att hålla i träningen.

Vid det här laget har du säkert fått in träning som en rutin.
Grattis till dig i så fall!

Se till att sätta upp nya inspirerande mål och följ dem.
  
Lycka till!

Länktips: 
Så hittar du tiden att träna.
Så tränar du med miniband.